Sunday, December 30, 2007

Caravan - In The Land Of Grey And Pink (1971)

Canterbury sound'un oluşmasına etkili olan gruplardan biri olan Caravan, '68 yılında ilk çıkardıkları albüm ile müzik piyasasına girdiler. Caz ve saykodelik soundları ile klasik canterbury tarzını oluşturdular; caz tarzında doğaçlamaları, rock ritmleri, saykodelik lirikleri ile başı çeken isim oldular. Bir çok progresif grup gibi 80'lerde albümlerine ara veren grup '90 sonlarında ve '00 yıllarında bir kaç albüm ile geri döndü.

Canterbury Scene grupları birbirinden çok farklı olsa da caz rock füzyonu ve saykodelik yanları ile birbiri ile özdeşleşmişlerdir. öte yandan herbirinin kendine özgü bir tarzı olması da daha derin ve üzerine düşünülesi kılar türü. Caravan'ın Grey and Pink albümü de tipik bir Canterbury albümü olsa da, dinleyiciyi oldukça şaşırtacak parçalar, bölümler içermektedir. belirtmek gerekir ki, lirikler oldukça eğlenceli ve vokal de bu bağlamda uyumlu ve ruh okşayan bir yapıya sahip. özellikle Golf Girl parçasındaki çocukça saflığı ve neşeyi görmemek imkansız. Klavye, piyanodaki David Sinclair zaman zaman ön plana çıkarak uzun sololar atarken, gitar ritmleri dinleyiciye her zaman tanıdık gelecektir. özellikle Nine Feet Underground parçasının sonundaki ritmi "Sunshine Of Your Love" ile özdeşleştirmek hiç de zor değil. öte yandan "Love To Love You" parçasındaki piyano da çok tanıdık gelecektir. üflemelilerdeki Jimmy Hastings harikalar yaratırken, bass ve davul parçaların ton yakalayabilmelerindeki en önemli araç. onlar olmasa Canterbury havasından oldukça uzaklaşabilirdi grup. Özellikle "Winter Wine" parçasını Camel'in Mirage albümünden sanmak ve karıştırmak pek zor değil. parça adeta "Freefall" parçasının bir prequel'i.

Albümde ağırlığı olan parça hiç şüphesiz 23 dakika uzunluğundaki Nine Feet Underground ama bu tarz, epik parçalar barındıran albümlerin aksine Grey and Pink'teki parçalar biribirinden daha değersiz ya da geri planda kalmış değil. Aksine Golf Girl, Love To Love You gibi parçalar daha hafızada kalan ve hatırlanan parçalar. Fakat grubun bütün hünerini sergilediği Nine Feet Underground her şeye rağmen albümün ağır topu ve bu yükünün altından da fazlasıyla kalkıyor.

Caravan, Canterbury Scene'e giriş yapmak isteyenler için bir kapı görevi gördüğü gibi aynı zamanda türünün en önemli albümlerinden ve en değerli yapımlarından biri. Bir göz atayım deyip içinde kaybolacağınız bir albüm.

Caravan

- Richard Sinclair / bass, akustik gitar, vokal
- Pye Hastings / elektrik gitar, akustik gitar, vokal
- David Sinclair / Org, piyano, mellotron, armoni vokal
- Richard Coughlan / davull, perküsyon
- Jimmy Hastings / flüt, tenor saksafon, piccolo
- David Grinsted / cannon, zil, rüzgar

In The Land Of Grey And Pink

1. Golf girl (5:05)
2. Winter wine (7:46)
3. Love to love you (and tonight pigs will fly) (3:06)
4. In the land of grey and pink (4:51)
5. Nine feet underground: (22:40)
a- Nigel blows a tune
b- Love's a friend
c- Make it 76
d- Dance of the seven paper hankies
e- Hold grandad by the nose
f- Honest I did!
g- Disassociation
h- 100% proof

Toplam Zaman: 43:28

1 comment:

Anonymous said...

http://rapidshare.com/files/80092571/1971_-_In_The_Land_Of_Grey_And_Pink.rar