Tuesday, December 18, 2007

Samla Mammas Manna - Måltid (1973)

Evet gerçekten ilginç bir grup ile karşı karşıyayız. İsveçli RIO (Rock in Opposition) grubu fakat. RIO kısır bir tanım olacak grup için zira müziklerinde caz, fusion, İsveç folk müziği ve avant-garde’dı çok güzel karıştıran bir yapıları var. Resmen abuk diye tabir edebileceğimiz bir vokalleri de cabası. Grup daha sonra 1977’de Zamla Mammas Manna ismi ile yeni bir başlangıç yapacaklardır kariyerlerine. Daha sonraları ise klavyeci Hollmer ve gitarist Haapala Vom Zamla ile 1981 yılında kısa süreli bir proje gerçekleştirecektir. 20. yüzyılın sonunda ise SMM ilk kadrosu ile tekrar sahnenin tozunu alacaktır. Biz grubun bu uzun yolculuklarını 1973 yılı Maltid albümü ile anıyoruz.

İkinci stüdyo albümleri Maltid. Dundrets Frojder ile mükemmel ötesi bir giriş yapıyoruz albüme fakat sonradan ipler kopuyor. Şarkının tam ortasında vokalin “bili bili” nidalarıyla tavuk mu kovalaması dersiniz, durup dururken vokale arkadan yaklaşıp, onu avazı çıktığı kadar bağırıp korkutan tipler mi dersiniz, siz düşünün artık ne kadar arıza bir albüm bu. Vokaller Amon Düül II’nin Phallus Dei albümündeki bir kısım egzantirik vokalleri hatırlatsa da ondan çok daha başka, çok daha deli vokal kullanımı var. Zaten O Förutsedd Förlossning parçasına giriş yaptığı zaman anlayacaksınız ne demek istediğimi.

Enstrümantal bağlamda baktığımızda çok üst düzey bir grup SMM. Daha ilk dakikadan itibaren anlıyorsunuz bunu. Sürekli ve her çeşit perküsyon kullanımı da başka bir arıza atmosfer yaratma şekli. Debn Aterupplivade Laten parçasına bakarsak; girişindeki perküsyondan, parçanın yoğun avant-garde yapısına, Banco del Mutuo Soccorso’yu andıran gitar ritimlerine, arka plandan bir anda lead enstrümana dönen piyanoya kadar dolu dolu bir parça mesela. Senfonik izler bile görebiliriz grubun bu tarz enstrümana yönelik parçalarında. Enstrümantal açıdan en arıza parça örneğini vermem gerekirse tereddütsüz Sister System’i anmalıyız. Bu parçayı acaba gerçekten albümdeki hali ile canlı çalabilmişler midir merak ediyorum. Yok imkansız bir şey değil tabii ki fakat o grubun o kadar yoğun bir şekilde konsantre olup, anlaşabilme çok söz.

Grubun en güzel yanı da grubun ciddi bir şeyler yaratmak gibi bir kaygıları olmamasıdır sanırım. Mümkün olduğunda eğlenceli müzikler yaratmışlar, yarı sarhoş bir sesle vokal yapmışlar. Progresif müzikte sürekli ciddi bir şeyler arayan ya da duygusallığı sadece melankoli sanan insanların uzak durması gereken, mümkünse hiç bilmemesi gereken bir grup, bir albüm. Zaten asla bu grubun değerini anlayamazlar. Måltid, progresif müziği sevenleri saran sarmalayan, yerinizden kalkıp odanın ortasında tepinmenizi sağlayan bir albüm. Mutlaka edinin.

Samla Mannas Manna

- Coste Apetrea / gitar, vokal (11 hariç)
- Hasse Bruniusson / davul, perküsyon, arka vocal, cam
- Lasse Hollmer / piyano, klavye, vokal
- Lasse Krants / bass, vokal
- Henrik Öberg / congas (11)

Måltid

1. Dundrets fröjder (10:43)
2. Oförutsedd f¢rlossning (3:10)
3. Den återupplivade låten (5:53)
4. Folkvisa i morse (2:07)
5. Syster system (2:27)
6. Tärningen (3:33)
7. Svackorpoängen (3:11)
8. Minareten (8:21)
9. Værelseds tilbud (2:26)

Toplam Zaman: 41:51

Bonus Parçalar 10. Minareten II
11. Circus apparatha
12. Probably the probably

3 comments:

Anonymous said...

http://rapidshare.com/files/77507271/1973_-_M_ltid.rar

Hiçbaymaz said...

Adamların yukarıdaki fotoğrafı, vokalin bili bili'si ve ciddi bi müzik yaratma kaygıları olmamasıyla daha şimdiden gözüme girdi adamlar xD Hemen indirip dinliyorum.

Hiçbaymaz said...

Oha olm bunlar John Zorn'un rocklaşmış hali. Müthiş adamlar!